Lån og kreditt bloggen 2ndamec.org

Tips til hvordan redusere formueskatten

formueskatten

Grensen for når man skal betale formueskatt i Norge har blitt betraktelig høyere de seneste årene, men allikevel er det nok mange som lurer på hvordan man kan redusere formuen slik at den ikke blir beskattet. Her skal vi naturligvis ikke komme med noen ulovlige tips, men kun referere til muligheter for investeringer og justeringer som gjør at formuen blir mindre enn hva den faktisk er – noe som i mange tilfeller også faktisk er tilfellet.

Spar penger på ulike måter

Det er alltids fint med penger på konto, men ved å spare på gunstige måter vil du kunne redusere formuen din – og dermed redusere formueskatten. En enkel løsning kan være å spare i et pengemarkedsfond fremfor på vanlig sparekonto. Å spare i fond er alltid forbundet med en viss risiko, men denne typen fond er trolig en av de mest sikre. Sammenlignet med å ha pengene på konto så vil sparing i pengemarkedsfond redusere formuen din med 35 prosent. Et annet alternativ kan være å begynne å tenke på dine eldre dager. Pensjonssparing gir deg gunstige vilkår, ettersom du slipper å betale formueskatt på innskudd du sparer til pensjonen. Dessuten får du skattefradrag og all avkastning på sparingen blir også fritatt for skatt!

Likningstakst og forskudd på arv

Har du stor formue, så er sjansen stor for at du eier en eller flere boliger. Og da vet man kanskje at ligningsverdien av boligen er ikke den samme som du kjøpte boligen for, men mellom 0 til 30 prosent av den reelle markedsverdien. Likningsverdien som automatisk dukker opp i selvangivelsen er ingen fasit, og kan følgelig både reduseres og økes. Får du redusert likningsverdien på en eller flere boliger så vil dette kunne redusere formuen din betraktelig.

Et annet alternativ til deg som har arvinger, er å begynne å bli gavmild allerede før du havner under joda. Forskudd på arv er nemlig ganske så gunstig dersom man vil unngå å betale skatt av formuen, og grensen for hvor mye man kan gi bort er ganske høy. Heller gi barna penger, enn staten – ikke sant?

Investeringer og gavmildhet

Har man såpass stor formue at man må betale skatt av den, så har man trolig erfaringer med investeringer fra før av. Derfor er det bare å fortsette investeringene! Det er alltid en risiko når man investerer, men ser man det på en annen måte så har man kanskje ikke så mye å tape «uansett», ettersom alternativet er å betale skatt av pengene. Her er det bare å finne noe spennende å investere sparepengene i.

Alternativt kan man gjøre det enkelt og gi bort penger til veldedige foreninger. Ikke nok med at dette reduserer formuen din, så vil du også få fradrag på skatten på hele 25% av beløpet du gir (2017). Hvorfor ikke gjør en god gjerning samtidig som du reduserer din egen formue?

Betal for mye skatt – eller skill deg

En «nødløsning» hvis det kun er ett spesifikt år du sliter med for høy formue, er å betale inn en ekstra stor slant med skatt før nyåret. Pengene du betalte i skatt vil nemlig ikke regnes som en del av formuen din det aktuelle året, men vil naturligvis overføres til neste år når du får penger tilbake på skatten da. Men da er det kanskje mulig å redusere formuen på andre måter igjen, så det å betale inn for mye skatt er absolutt en god løsning på slutten av året hvis man ser at formuen ble litt større enn først antatt.

Kvitt deg med dårlige aksjer

Sitter man på store verdier i aksjer, så kan dette utgjøre en stor del av formuen din. Problemet er bare hvis disse aksjene har tapt seg i verdi i forhold til når du kjøpte de – så vil ikke formueskatten reduseres av den grunn. Kanskje står du oppført med aksjer til en verdi av én million kroner (kjøpesum), som egentlig bare er verdt 500 000 kroner i dag. Det er naturligvis bittert å bite i det sure eplet og selge unna aksjer på denne måten, men alternativet er å betale formueskatt på grunn av aksjer som egentlig ikke er verdt det de står oppført som. Følgelig vil dette være en fornuftig løsning.

Les mer:

http://www.advokatenhjelperdeg.no/jus-artikler/reduser-formueskatten/

http://www.dagbladet.no/kultur/et-nytt-blikk-pa-formuesskatten/60366250